Welkom bij Weddenopsport.be

Website niet beschikbaar

Beste bezoeker,

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Helaas betekent dit dat wij van Weddenopsport.be genoodzaakt zijn om onze website (tijdelijk) ontoegankelijk te maken voor onze Belgische fans. Onze excuses voor het ongemak!

Nederlandse spelers verwijzen wij graag door naar VoetbalGokken.nl en het Nederlandse bookmaker overzicht.

Wedden op Darts

Er zijn maar weinig mensen die de dartsport associëren met de koninklijke kringen. Toch was de beroemde koning Henry VIII van Engeland (1491 – 1547) al de trotse bezitter van een eigen dartset. Of Henry VIII een goede darter was, dat vertelt de overlevering niet. Maar het is wel zeker dat de dartsport sinds de tijd van deze Engels koning behoorlijk veel professioneler is geworden. Darts is vooral populair in Engeland en Nederland, al zijn er ook een paar Belgische spelers die zich prima staande weten te houden in de dartwereld. Iedere fan kent wel de namen van Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh. Bij een dartwedstrijd is opperste concentratie vereist. Elke pijl is even belangrijk als de vorige. Juist dat maakt het darten zo interessant om op te wedden. Dus laat het voetbal of tennis eens een keer links liggen en richt u op de vele dartwedstrijden die de sportkalender rijk is.  

Darts: een sport omringd door spektakel

Elke bruine kroeg heeft wel dartbord in de hoek hangen. Misschien gooit u zelf weleens een paar pijlen als u in het weekend een drankje haalt. Toch is het professionele darten totaal niet te vergelijken met deze kroegsport. Natuurlijk, de basis van het spel is hetzelfde. Er zijn drie pijlen, twee darters en er is één bord. Wie het beste gooit, mag zichzelf uiteindelijk de winnaar gooien. In het professionele darten verandert die kroegomgeving in een podium van wereldformaat. De grote zalen zijn vaak gevuld met grote groepen juichende mensen, vooral als het gaat om een groot toernooi zoals het WK darts. Er wordt dan ook een heel spektakel van de wedstrijden gemaakt. Dat begint al zodra de darters het podium opkomen en zich aan het publiek presenteren. De lichten gaan aan, de rookmachine doet zijn werk en uit de stereo schalt ieders persoonlijke opkomstmuziek. U hoort Seven Nation Army en u weet meteen dat Mighty Mike eraan komt. Want ja, behalve die opkomstmuziek hebben de darters ook een heuse bijnaam. En daar blijft het niet bij. Om het publiek tijdens de hele wedstrijd op te zwepen, staat er een omroeper op het podium. Vooral de ‘one hundred and eightyyyyyy!!!!!!’ wordt met veel enthousiasme ontvangen. Wie durft nu nog te beweren dat het darten een saaie sport is om naar te kijken?

Het is een kwestie van goed richten en snel rekenen

Tot zover het spektakel. Los van al die opkomstmuziekjes en de overenthousiaste omroeper is darts namelijk een serieuze sport die veel richt- en rekenwerk vereist. Een dartwedstrijd bestaat uit sets en legs. Het gaat meestal om best uit vijf, zeven of negen sets. Om een set op zijn naam te schrijven, moet een darter eerst een paar legs zien te winnen. Bij veel wedstrijden wordt gekozen uit best uit drie of best uit vijf.

Elke nieuwe leg starten de darters met 501 punten (al komt 301 of 701 ook voor). Het doel is om die score van 501 zo snel mogelijk op nul te krijgen. Hoe hoger de score per beurt, hoe sneller het puntenaantal naar beneden gaat. In de eerste fase van de leg richten de darters dus op de triples, oftewel de middelste gekleurde ring op het dartbord. In de perfecte beurt leveren de drie pijlen meteen score op van 180. En dan gaat het aftellen naar nul natuurlijk snel. Zodra de score eenmaal begint te dalen, gaan de darters aan het rekenen. De regels voor het uitgooien van de leg zijn namelijk streng. Zo moet de score exact op nul uitkomen, waarbij de laatste worp een double moet zijn. Eén misser waarbij de pijl in de triple 1 terechtkomt in plaats van de naastgelegen triple 20, kan het plan van de darter dus helemaal in de war gooien. Voor de laatste pijl van een leg richten de spelers meestal op de buitenste ring van het dartbord, al biedt de bull’s eye soms het perfect alternatief. De middelste, rode stip op het bord telt als een double en levert 50 punten op. Dat kan zomaar het exacte puntenaantal zijn dat een darter nodig heeft om de leg uit te gooien.

Wedden op grote darttoernooien

Professionele darters zijn allemaal aangesloten bij een bond. Dat moet ook wel, want het zijn deze dartbonden die de grote toernooien organiseren. De dartwereld kent twee grote bonden: Professional Darts Corporation (PDC) en de British Darts Organisation (BDO). Beide bonden werken met hun eigen ranglijst en hebben hun eigen toernooien. Hierdoor ziet u Geert de Vos (BDO) niet zo snel in een strijd verwikkeld met Michael van Gerwen (PDC). Deze scheiding van bonden is ontstaan door onenigheid tussen een aantal darters en de organisatie van de BDO. Deze darters kozen hun eigen pad en richtten in 1992 de World Darts Council op, waarvan de naam vijf jaar later veranderde in PDC. Inmiddels heeft de BDO toch een beetje het nakijken. De meeste grote darters zijn aangesloten bij de Professional Darts Corporation en deze bond heeft ook de meest prestigieuze toernooien onder zich. De Premier League Darts, de World Grand Prix, The Masters en de PDC World Darts Championship behoren tot de belangrijkste toernooien uit de dartwereld.

Bijna het hele jaar door worden er darttoernooien georganiseerd. Er zijn een paar spelers waar bij voorbaat al extra aandacht naartoe gaat. Michael van Gerwen, Rob Cross, Gary Anderson, Peter Wright en Glen Durrant zijn mensen die alle kwaliteiten in huis hebben om een groot toernooi te winnen. Maar wie gaat er uiteindelijk met de titel naar huis? Bij de bookmakers kunt u aan het begin van het toernooi al inzetten op deze weddenschap. Natuurlijk kunt u zich ook gaan richten op de losse wedstrijden. Voorspel de winnaar van dat ene belangrijke duel in de kwartfinale of richt uw pijlen op de wedstrijden in de eerste ronde. Zo vroeg in het toernooi is er vaak sprake van dartduels met een duidelijke favoriet. In dat geval is het interessant om voor een handicapweddenschap te gaan. Begint de underdog met een virtuele voorsprong dan is het de vraag of topfavoriet Michael van Gerwen de wedstrijd nog steeds gaat winnen. Op deze manier brengt u extra spanning aan in een duel dat op het podium misschien weinig spectaculair is. Een interessant alternatief is wedden op het aantal sets of legs. Bookmakers werken hierbij meestal met een hoger/lager weddenschap. Bij een felle strijd tussen twee dartgrootheden kan het aantal sets en legs snel oplopen. Is er sprake van een duidelijke favoriet, dan is de wedstrijd waarschijnlijk in een paar legs en sets beslist.

Richt u op de mooiste momenten van de wedstrijd

Elke beurt van drie pijlen geeft weer nieuwe kansen. In de beginfase van de leg hebben darters maar één doel: zoveel mogelijk punten gooien, het liefst drie keer triple 20. Als dat lukt, dan is die felbegeerde ‘one hundred and eighty’ binnen. Deze 180’s zijn zo belangrijk in de dartsport dat bookmakers er gewoon een weddenschap aan hebben gekoppeld. U hoeft niet exact aan te geven hoeveel 180’s de wedstrijd gaat opleveren, want bij dit soort weddenschappen gaat het standaard om hoger/lager. Datzelfde geldt voor weddenschappen waarbij u zich richt op de 9-darters. Bij legs die beginnen met 501 punten, is een 9-darter de perfecte serie. Er zijn namelijk maar negen pijlen nodig om de leg uit te gooien. Aan u de vraag hoeveel van deze 9-darters er in de wedstrijd te zien zijn. Ook de highest check-out is goed voor een mooie weddenschap. Lukt het om vanaf een score van 120.5 of meer op nul uit te komen of is dat toch te veel gevraagd? Zelfs dit soort kleine momenten in een wedstrijd kunnen u dus heel wat winst opleveren. 

Waar moet u op letten bij wedden op darts?

Darts is geen enorm fysieke sport. Conditie en blessures spelen hierdoor amper een rol. Toch kunnen ook darters een periode hebben waarin ze niet in vorm zijn. De ene na de andere pijl komt gewoon niet in het juiste vakje terecht waardoor een speler het zichzelf onnodig moeilijk maakt. Het gevolg? Tegenstanders die normaal gesproken eenvoudig te verslaan zijn, weten het duel op het podium opeens te winnen. Bij het wedden op darts is het daarom essentieel dat u zich verdiept in de vorm waarin spelers verkeren. De uitslagen van de laatste paar wedstrijden leveren al waardevolle informatie op. Vergeet daarnaast niet om de PDC- of BDO-ranglijst erop na te slaan. U ziet precies hoe goed de spelers de afgelopen twee seizoenen hebben gepresteerd. Dartbond BDO werkt hiervoor met een puntensysteem; bij de PDC vormt het gewonnen prijzengeld de basis voor deze zogenaamde ‘Order of Merit’. Zo ontdekt u meteen dat ’s werelds beste spelers behoorlijk veel geld bij elkaar gooien met hun drie dartpijlen. Wed u op de winnaar van het hele toernooi, kijk dan ook zeker naar het speelschema. Een lastige tegenstander in het begin van het toernooi kan gewoon het einde betekenen voor één van de kanshebbers. En dat terwijl een relatief makkelijk schema juist voor een verrassende naam in de finale kan zorgen. Kortom, een goede voorbereiding is ook bij het wedden op darts essentieel.

Populaire sporten

Meest gespeelde sportcategorieen
Wedden op Sport
Succesvol een sportweddenschap aangaan?

Op Weddenopsport.be wordt je voorzien in een legaal vergelijkingsaanbod van bookmakers die speciaal bedoelt zijn voor de Belgische gokmarkt. Wij bieden onze bezoekers van alle in’s & out’s omtrent sportweddenschappen en informeren over de laatste topwedstrijden, nieuws en andere handige wedtips!

Bekijk legaal aanbod België
toggle off
Gokreclame uitschakelen.