Welkom bij Weddenopsport.be

Website niet beschikbaar

Beste bezoeker,

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Helaas betekent dit dat wij van Weddenopsport.be genoodzaakt zijn om onze website (tijdelijk) ontoegankelijk te maken voor onze Belgische fans. Onze excuses voor het ongemak!

Nederlandse spelers verwijzen wij graag door naar VoetbalGokken.nl en het Nederlandse bookmaker overzicht.

Wedden op Rugby

Rugby heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Tenminste, als het op de officiële regels aankomt. Lang voordat alle regels waren opgeschreven, werden er op verschillende plekken in de wereld al wedstrijden gespeeld die veel weg hadden van het rugby dat we nu kennen. Ook op Engelse kostscholen was de sport populair. Op initiatief van een van de oudste kostscholen van het land, de Rugby School, kwamen de richtlijnen uiteindelijk op papier te staan. Inmiddels is rugby uitgegroeid tot een professionele, harde maar vooral ook fascinerende sport. Wedden op rugby maakt de vele wedstrijden en toernooien nóg spannender.

De harde, maar eerlijke sport die rugby heet

Rugby is typisch zo’n sport waarbij leken vooral de chaos zien. Twee teams tegenover elkaar, die met wat duw- en trekwerk op jacht zijn naar de bal. Zo op het eerste oog lijkt alles geoorloofd bij het rugby, maar dat is verre van waar. Er zijn duidelijke regels die de wedstrijd in goede banen moeten leiden.

Een rugbyteam bestaat uit 13 of 15 spelers, afhankelijk van of het om rugby League of rugby Union gaat. Elk team heeft zijn eigen helft, en het doel is om terrein te winnen en uiteindelijk een try te scoren. In het rugby draait het allemaal om de persoon die de bal heeft. Deze kan terrein winnen door met de bal te rennen, al ligt een tackle van de tegenstander op de loer. Gelukkig zijn er meer manieren om de bal richting de palen te krijgen. Vooruit trappen of achteruit gooien: het is beide geoorloofd. De tegenstander moet trouwens oppassen met tackelen en andere manieren om de bal af te pakken. Net als in het voetbal worden overtredingen bestraft, bijvoorbeeld met een scrum of een penalty. De scheidsrechters zijn overigens streng. U zou het misschien niet zeggen, maar rugby is toch echt een sport waarbij respect voor de tegenstander en fair play hoog in het vaandel staan.

De rugbyspeler met de bal heeft altijd een duidelijk doel voor ogen: de twee palen die aan het einde van het veld staan. Als de bal na een snelle sprint achter de palen wordt neergedrukt, scoort de ploeg een try. Daarnaast kunnen de spelers ook punten binnenhalen door de ovalen bal tussen de palen door te trappen. De teams hebben in totaal 80 minuten de tijd om te scoren. De wedstrijd bestaat uit twee helften van elk 40 minuten. In die periode kan de stand op het scorebord flink oplopen. Eindstanden van 19-7 of 9-16 zijn absoluut geen uitzondering.

Rugby League en Rugby League: twee varianten om op te wedden

Bij het wedden op rugby komt u meteen voor een lastige keuze te staan. Want gaat u voor Rugby League of toch voor Rugby Union? Deze keuze is allesbepalend voor uw weddenschap aangezien beide leagues met andere regels spelen. De verschillen zijn niet extreem groot, maar toch groot genoeg om invloed te hebben op uw weddenschap.

Het onderscheid tussen Rugby League en Rugby Union bestaat al heel lang. De rugbysport zoals we nu kennen, startte in Engeland. In 1871 werden er regels vastgelegd en op basis daarvan vormden een paar Engelse clubs de Rugby Football Union. Het was in die tijd een amateursport en dat moest het volgens de Rugby Football Union ook blijven. Spelers uit het armere noorden van het land zagen juist kans om met hun sport geld te verdienen. Deze tweedeling leidde in 1895 tot de oprichting van een concurrerende competitie: de Rugby League, dat van oorsprong het noorden van Engeland vertegenwoordigt. Inmiddels zijn beide leagues flink geprofessionaliseerd, al is de scheiding altijd gebleven.

Rugby League en Rugby Union hebben verschillende regels. Zo bestaat Rugby League uit 13 spelers en maximaal 10 invallers, terwijl Rugby Union met 15 spelers en maximaal 7 invallers wordt gespeeld. Bij Rugby Union mogen spelers de tegenstander zo vaak tackelen als ze willen, maar Rugby League werkt met een limiet. Zelfs de punten verschillen. Een try is bij Rugby Union 5 punten waard, een drop goal 3 punten en voor een conversie krijgt een team alsnog 2 punten. En Rugby League? Daar moeten de spelers het doen met 4 punten voor een try, 2 voor een conversie en 1 punt voor een drop goal. 

Deze rugbytoernooien zijn een weddenschap waard!

In veel landen is Rugby Union de leidende sport. Al hebben echte rugbylanden zoals Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië daarnaast ook wedstrijden in de Rugby League. Bij de bookmakers kunt u geld inzetten op veel verschillende wedstrijden en toernooien. Liefhebbers van het Engelse rugby kunnen bijvoorbeeld wedden op de Gallagher Premiership (Rugby Union) en het RFU Championship (ook Rugby Union). Hier ziet u teams in actie als Leicester Tigers, Worcester Warriors en de Harlequins. In Australië zijn de State of Origin-series (Rugby League) razend populair. In deze wedstrijden draait het om de rivaliteit tussen de New South Wales Blues en Queensland Maroons.

Ook internationaal gezien zijn er veel interessante rugbytoernooien om op te wedden. Misschien volgt u de Lions Tour, de European Champions Cup of de World Cup. Bij de bookmakers is hier volop aandacht voor. Houdt daarnaast zeker het Six Nations Championship in de gaten. Tijdens dit toernooi nemen de zes beste Europese rugbylanden het tegen elkaar op. Geen België helaas, maar wel Engeland, Frankrijk, Italië, Ierland, Schotland en Wales. Groot-Brittannië is dus goed vertegenwoordigd, al maakt dat de strijd alleen maar groter. Het Six Nations Championship wordt sinds 1883 georganiseerd en is qua populariteit alleen maar gegroeid. Het toernooi start elk jaar in het eerste weekend van februari en eindigt half maart. Voor de echte rugbyfan is dit hét toernooi om op te wedden.

Populaire weddenschappen bij het rugby

Al die rugbytoernooien leveren natuurlijk tal van weddenschappen op. Wie weleens wedt op voetbal, ontdekt meteen dat er verrassend veel overeenkomsten zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een 1×2 weddenschap. Oftewel, u geeft bij de bookmaker door wie er gaat winnen. Met een ‘1’ op uw wedbriefje laat u zien dat u vertrouwt op de kwaliteiten van de thuisploeg. Een ‘2’ betekent dat u inzet op de bezoekende club. Net als een voetbalmatch hoeft het rugby niet per se een winnaar op te leveren. Tenminste, als het gaat om uw weddenschap. Want hoewel er op het rugbyveld soms een verlenging komt, richt u zich met uw weddenschap alleen maar op de reguliere speeltijd. Denkt u dat de ploegen zo sterk aan elkaar gewaagd zijn dat ze elkaar in evenwicht houden? Vul dan de ‘x’ in als u kiest voor een 1×2 weddenschap.

Een gelijkspel in het rugby komt een stuk minder vaak voor dan in het voetbal. Toch is de kans altijd aanwezig dat de tegenstander in de laatste minuten nog langszij komt. Behoorlijk vervelend als u uw geld had ingezet op een overwinning voor de thuisploeg. Gelukkig kunt u het risico van uw weddenschap enigszins beperken door te kiezen voor een Draw No Bet. Bij deze weddenschap voorspelt u de winnaar en sluit u tegelijkertijd de mogelijkheid van een gelijkspel uit. Houden de teams elkaar toch in evenwicht, dan krijgt u de inzet van de bookmaker terug.

Een Draw No Bet verkleint het risico, maar zorgt ook voor lagere quoteringen. Gaat u voor een hoog winstbedrag, kies dan voor een handicapweddenschap. Hierbij geeft u één van de teams een virtuele voorsprong. De spanning stijgt meteen als u de underdog met een voorsprong aan de wedstrijd laat beginnen. Want het is maar afwachten of de grote favoriet er dan nog steeds met de winst vandoor gaat. Vind u het risico van een handicap te groot? Richt u dan op de stand bij halftime. Of kijk naar de marge waarmee het winnende team de wedstrijd naar zich toetrekt. Hoger/later weddenschappen zijn hierbij populair. Zo kan de marge oplopen naar meer dan 12 punten, maar het verschil kan ook een stuk kleiner zijn. Gaat u voor een snelle weddenschap, kijk dan naar de spelers die vanaf de eerste minuut al fanatiek voor een score gaan. U kunt inzetten op de rugbyer die de eerste try scoort en hiermee zijn ploeg op voorsprong brengt. Met deze weddenschap wint al snel of de wedstrijd winst oplevert of dat u uw inzet kwijt bent. 

Tips voor het wedden op rugby

Er zijn een paar landen en teams die heersen in de rugbywereld. De kans dat de underdog een van de grote teams weet te verslaan, is dan ook klein. De verschillen tussen de topteams zijn wel vrij klein. Hierdoor zijn wedstrijden tussen clubs als Exeter Chiefs en Saracens altijd spannend. Bij het wedden op rugby is het natuurlijk belangrijk dat u zich in de teams en de spelers verdiept. Daarnaast kunnen weersomstandigheden grote invloed hebben op de wedstrijd. Rugby is nu eenmaal een buitensport en een natte, modderige ondergrond geeft een andere wedstrijd dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Tot slot: zorg dat u zich goed inleest in de regels van de league waar u op wedt. Er zijn veel kleine verschillen en een misvatting over de regels kan zomaar betekenen dat u de weddenschap verliest.

Populaire sporten

Meest gespeelde sportcategorieen
Wedden op Sport
Succesvol een sportweddenschap aangaan?

Op Weddenopsport.be wordt je voorzien in een legaal vergelijkingsaanbod van bookmakers die speciaal bedoelt zijn voor de Belgische gokmarkt. Wij bieden onze bezoekers van alle in’s & out’s omtrent sportweddenschappen en informeren over de laatste topwedstrijden, nieuws en andere handige wedtips!

Bekijk legaal aanbod België
toggle off
Gokreclame uitschakelen.